UpDaTeR

Pengikut

Pages

Selasa, 11 Januari 2011

TAK SUKA BERHUTANG !

Sebelum balik tadi, aku sempat sembang2 kosong dengan salah sorang officemate aku. Dia citer yang dia tak sker berhutang. So far Cuma hutang rumah je yang dia dan husband dia buat. Yang lain2 memang tak de.

Means kalau nak beli barang2 atau perabot kat umah tu dia beli secara cash. Tak mau hutang2. Dan dengan citer mudahnya dalam payslip dia memang hutang umah je yang ada. Yang lain clear!

Pening kepala katanya kalau berhutang.....Bila fikir2 balik memang tak dinafikan apa yang dia cakap tu beul.....tapi ade ke orang yang memang bersih dari berhutang. Yang memang tak de hutang langsung.

Kalau ada memang ada .....kita boleh respect orang tu ; pandai dia mengurus kewangan dan memang berhemat dalam berbelanja. Tapi kalau difikirkan juga....orang2 yang berhutang,bukan sker2 nak berhutang ; dah terpaksa. Sebab, kalau tak berhutang , kita tak merasa (orang kata le....hu3). Nak beli cash tak mampu......

Sudahnya jadilah hutang......Tapi yang penting jangan sampai hutang keliling pinggang (atau kata member aku ...”hutang sepanjang saiz tali pinggang...”). Dan jangan sampai nyawa melayang kerana hutang!

11 ulasan:

starzieti berkata...

yes, jgn berhutang..tuh yg terbaek kan..:)

Azwani berkata...

jadi dia beli kereta cash ke kak...?

eelobor berkata...

tengah pening banyak hutang keliling nih.....

azieazah berkata...

Pening gak nih, ada banyak HUTANG TAG.. hehehehe

kakchik@ella berkata...

hutang keta ada le. hutang rmh takda. hutang 'tag' byk. hihi.

makdara TERdiva berkata...

dan jgn berhutang dgn ahlong..nnti kena potong wooooo :)

E.d.Y berkata...

xsuka berhutang..tp ada member yg hutang xingat berapa dieorg hutang..huhu

Woofer Storm berkata...

sis,sdgkn org kaya berhutang..apatah lagi sy ni.hahaaaa

- zuriey - berkata...

hutang ini memang memeningkan kepala

ardinihumaira berkata...

dnii kalo berhutang memang tak sedap hati je. contoh paling ketara.. ptptn huhu

ArELeEz berkata...

yg part 'nyawa melayang' tu musti hutang nagn ah long bukit beruntung kan? heh3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs