UpDaTeR

Pengikut

Pages

Jumaat, 14 Januari 2011

MAKAN BILA LAPAR ; BERHENTI SEBELUM KENYANG ..

Macam-macanm penyakit sekarang ni. Tak dijangka kadang2 tu boleh dapat sesuatu penyakit berkenaan. Bil fikir2kan semula...betapa besarnya anugerajh kesihatan yang Allah berikan ; tapai kadang2 kita lupa nak mensyukurinya.

Dapat berita kawan sakit......yang sini suami sakit.....yang sorang lagi anak sakit ......semuanya memerlukan perhatian yang lebih. Tapi bila penyakit dah datang memang susah nak 'pergi'. Itu perkara biasa.

Kerana itulah kita digalakkan menjaga kesihatan sejak awal lagi. Jaga pemakanan ; jangan nak makan sesuka hati. Makan sesedap rasa, kelak badan yang binasa. Kan ke sunnah Nabi kita ....Makan bila lapar , dan berhenti sebelum kenyang........Ada kebaikannya kalau kita amalkan perkara ni.


P/S: Semakin berkira2 tentang cara pemakanan...lagi2 bila usia makin bertambah ni......

2 ulasan:

ieda berkata...

betul2 tuu pemakanan skrg dah banyak x baik nya .. memang kena pilih2 dan hati2 .. yg penting minum air masak banyak2 .. sbb leh kuarkan balik toksin yg x elok tuu :)

Hanis Azla berkata...

betullah.. mmg tahu ttg tu, tp selalu juga terlupa.. bagus juga entry ni.. setidak2 beri kesedaran untuk diri ini.. Thanks yer..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs