UpDaTeR

Pengikut

Pages

Khamis, 13 Januari 2011

ANAK KECIL SEORANG DIRI DI JALAN RAYA

Masa on the way nak masuk office lepas lunch tadi , aku ternampak sorang anak kecil ; beruniform sekolah lengkap dengan beg yang disandang. Terdetik rasa kesian di hati sebab di tengah2 panas dia berjalan sorang2.

Lagaknya macam nak balik ke rumah ; kebetulan memang ada kawasan perumahan di kawasan berdekatan. Memang rasa kesian ; tapi masih boleh berfikir2 lagi.....samaada nak berhenti tumpangkan budak tu atau jalan terus je.......atas dasar kesian sebenarnya.

Tapi bila mengingatkan artikel2 yang pernah dibaca dalam majalah dan internet ; mengatakan ada sindiket yang menggunakan kanak2 untuk tujuan jenayah...sampai ada mangsa yang akhirnya dirompak dan dirogol (maaf ye guna perkataan ni)......aku terus je press minyak dan jalan terus. Yelah mungkin ada betulnya cerita2 tu sume untuk kita beringat. Bak kata orang tua2 "beringat sebelum kena". Kalau mak ayah budak tu ada mesti dia tau apa yang sepatutnya dibuat untuk anak mereka.

P/S:Teringat juga kata-kata seorang teman ....JANGAN MUDAH PERCAYA DENGAN APA YANG DILIHAT......

7 ulasan:

sahromnasrudin berkata...

kiter perlu senantiasa berwaspada

atty's berkata...

itulah kadang kita cuba berniat baik
tapi takut lak kalo apa2 yg jadik pada kita

takpe..yang penting kita dah ada niat nak tolong awalnya

Mazlina Mokhtar berkata...
Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
Woofer Storm berkata...

nak percaya ke tak?fikir dulu sblum terkena..heheee

Mazlina Mokhtar berkata...

susah gak sekarang nih.. kena sentiasa berwaspada.. hmm..

ArELeEz berkata...

don't drink & drive! heh3.. ;P

ardinihumaira berkata...

macam 2sekarang ni huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs