UpDaTeR

Pengikut

Pages

Jumaat, 28 Januari 2011

SAMBAL UDANG FOR MY PRINCESS

Semalam terbaca entry kat blog kakchik@ella (DARI JARI JARI HALUSKU)....tentang Butter Prawn yang dia masak untuk bodyguard dia .Rasa macam teringin plak nak makan udang.

So, petang semalam lepas balik keja aku pon terus ke Pasar Malam kat PRIMA SAUJANA. Cari udang yang fresh2 dan murah kat situ. Teringin nak buat Butter Prawn .....tapi tak reti......*shhhhhhhh...jangan citer kat orang ek....*

Jadi aku masakle Sambal Udang ni untuk lauk makan t/hari my princess hari ni.




RESEPI SAMBAL UDANG VERSI AZZEYATIN:-

Udang (yang sederhana besar tu) 10-12 ekor
Cili kering 10 biji
Bawang besar 1 1/2 biji (1 biji dimayang dan 1/2 biji lagi dikisar)
Bawang merah 4-5 biji
Bawang putih 2 ulas
Air secukupnya
Asam keping (sekeping)
Garam dan serbuk perasa


CARA-CARA MEMASAKNYA :-

1. Udang dibersihkan
2. Tumiskan bahan2 yang dikisar bersama sehingga naik bau
3. Masukkan sedikit air dan asam keping.Kacau2 sampai mendidih
4. Masukkan udang dan kacau2 lagi sampai udang masak. Perlahankan api
5. Taburkan dengan bawang besar yang dimayang dan kacau bersama2 udang tadi
5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
6. Bila dah masak boleh lah dihidangkan


Selamat mencuba.....:)

4 ulasan:

atty's berkata...

sambal udang feveret kty jugak..
1 hb

ardinihumaira berkata...

fuh sedap!
wat gulai pon sodap ni :D

ainnoraini berkata...

sedappppnyeee...

saye n anak2 mmg suke makan udang ni...lagi la kalau dibuat sambal cam tu...

w/pun saye ni elegik tapi belasah jer..

ArELeEz berkata...

org sker udang yg kecik2 tuh! sodap!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs