UpDaTeR

Pengikut

Pages

Selasa, 5 April 2011

PENANG VACATION ; PRT 11 - RUMAH P RAMLEE , KOMTAR DAN MUZIUM NEGERI PENANG

~ Rumah P Ramlee

~ Inilah Rumah P Ramlee

~ Memang ramai orang melawat masa tu...

~ Ini bukan P Ramlee.....tapi my hubby...he3....

~ Kalau aku pinjam basikal buat exercise petang2 pon okay kot...heh3...

~ It's me.....peminat Tan Sri P. Ramlee....:)


~ Lorong masuk ke rumah P .Ramlee

~ Punyalah susah nak cari Rumah P.Ramlee mula2 tu, rupa2nya tak jauh dari Stadium Bandaraya Pulau Pinang

~ KOMTAR

~ Muzium Negeri Pulau Pinang

~ Bayaran masuk ke Muzium ; RM1


Bagi mengubati kelukaan di Bukit Bendera , we alls terus ke Rumah P Ramlee. Rumah P. Ramlee tak jauh dari Stadium Bandaraya Pulau Pinang ; itupun tanya dengan driver teksi selepas puas dah berpusing2 tak jumpa....hu3..

Memang aku peminat Allahyarham Tan Sri P.Ramlee. Itu yang selalu buat entry tentang P.Ramlee kat sini dan sini. My princess pun minat juga. Kami berdua berkongsi minat yang sama. Tak kisahle citer lawak ke....citer sedih cam filem Penarik Beca pun kami layan...heh3...

Masa kat Rumah P.Ramlee tu terasa yang allahyarham masih 'di situ'. Maksud aku kerana kehebatan karisma yang ada padanya membuatkan kita merasakan dia masih ada. Sayangnya kat dalam Rumah P.Ramlee kami tak dibenarkan untuk mengambil gambar. So amik kat area sekitar umah dan bawah rumah je lah..:(

Macam2 ada kat dalamnya ; cerita2 tentang kelahirannya, persekolahannya, keluarganya, rakan-rakan dll.

Bersebelahan dengan Rumah P.Ramlee dibina sebuah arkib yang mempamerkan lebih banyak tentang perkara2 yang berkaitan dengan Tan Sri P.Ramlee. Gambar2 sewaktu bujang , zaman2 kegemilangannya sebagai ank seni sehinggalah saat2 pemergiaannya.

Dalam 1 jam lebih juga kat situ dan we alls terus ke Muzium Negeri plak.Masa tu ujan so tak dapatlah nak amik gambar sangat kat luar. Kat kawasan dalam muzium memang dilarang mengambil gambar.Untuk maklumat lebih lanjut boleh le klik kat sini.


* To be continue.......

8 ulasan:

DKosongLapan berkata...

Awok selalu ke Penang......
tapi tak peghenah singgah ke RUmah P.Ramlee ni...sayang betoi....kali ni kalo awok ke sane....awok nak singgahhhh

Hanis Azla berkata...

saya pun minat p.ramlee.. tp ke rumah ni tak pernah sampai lg..

Fairus Bin Mamat berkata...

BERJALAN SAKAN NAMPAK..

atty's berkata...

kty pun suka tgk citer pramlee..lagi si firdaus..

nanti leh masukkan dlm agenda..nak g umah pramlee..nie kalo ada kesempatan nanti

jeBateja berkata...

den poei penang sekali jerk...jem giler....ahakz...itu pun honeymoon tajaan kilang...ahakz

♥ Che NamNam ♥ berkata...

wahh dah part sebelas neh,hagak2 sampai tak part 20 ker lebihh...hahaha..

haku pernah gak sampai umah abg ramli neh tapi sekali jerk la tapi okeh la jugak dari tak pernah sampai kan..hahaha

MiYOKO SuKi berkata...

orang penang pun tak penah sampai umah p ramlee tuu....

nk wat camne tuu..hihihi

ArELeEz berkata...

sama la macam muzium mahsuri, pon xbuleh amik gambar. tp, org bedal jer amik! last2 kene sound ngn pak guard. adeh3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs