UpDaTeR

Pengikut

Pages

Isnin, 14 Februari 2011

MEE REBUS VS OBLONG ... SUKA- SUKA JE NAK BERNIAGA...

Dah dekat waktu lunch. Pukul 1 nanti boleh balik. Pagi tadi dah masak Sayur bayam masak lemak dan ikan goreng untuk my princess. Dah lama tak makan masak lemak katanya....Tapi aku plak rasa teringin nak makan Mee Rebus hari tu. Dah 2 hari aku berulang ke gerai yang sama ; tapi hampa. Coz kakak yang jual Mee Rebus tu cuti berniaga.

Pelik juga aku.....tolak rezeki ke dia ni. Yelah memang makin popular Mee Rebus dia tu, tapi bukak gerai macam tak konsisten. Tak takut hilang customer ke? Kalau costumer fedup, mesti nanti dia komplen dan sampai kepada customer yang lain plak. Kan dah effect bisnes tu namanya.

Orang berniaga mesti tau pantang larang untuk meniaga nih. Kena jaga hati customer. Salah satu caranya tak boleh tutup kedai ikut sker. Nanti customer lari ke tempat lain. Sape rugi? Diri sendiri juga yang rugi......

Macam ada sorang lagi yang berniaga burger Oblong kat tempat aku nih ; pun sama susah nak dijangka bila dia nak bukak gerai dan bila dia nak tutup gerai......Kadang2 frust bila dah 2-3 kali pegi asyik tutup je....


P/S: Klau nak berniaga kena betul2 ;, bagi sepenuh komitmen....sesekali cuti tu bese, tapi kalau dah berkali2 dan tak tentu masa plak tu....apa cerita? hu3....

4 ulasan:

eelobor berkata...

setuju bab customer kena jaga betul2

bubu ieQa berkata...

kewangan dah mantap agaknye, bab tu bukak tutup ikot suke jee. hee :P

ejaMaria berkata...

balik waktu lunch hour... rumah dekat ke?

p/s : pagi tadi akak masuk blog azzey tak leh tinggal komen... ape hal ntah... tp tak pe... HB kite tak lupa... ;p

eT berkata...

hehe...org oblong tu cuti panjang kot...

Layan Makaroni Tak??

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs