UpDaTeR

Pengikut

Pages

Sabtu, 13 November 2010

KANGKUNG TUMIS DENGAN UDANG

Kali ni nak share tentang Kangkung Tumis dengan Udang. Sayur kangkung ni salah satu dari sayur favourite aku! Nak masak kangkung ni senang je dan tak ambil masa yang lama pun.......

Bahan-bahannya:
  • 1 ikat kangkung (untuk 3-4 orang makan)
  • 4 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • Udang yang bersaiz kecil (ikut citarasa ; sikit atau banyak)
  • 1 sudu ciliboh
  • Sedikit air
  • Garam dan serbuk perasa

Cara-caranya:
  1. Kangkung dibersihkan.Begitu juga dengan udang.
  2. Bawang merah dan bawang putih ditumbuk.
  3. Panaskan minyak dalam kuali.
  4. Tumiskan bahan2 yang ditumbuk tadi bersama cili boh sampai naik bau. Masukkan pula udang dan kacau2 sebentar.
  5. Kemudian masukkan kangkung dan kacau2 lagi. Masukkan sedikit air. Bila kangkung agak layu perasakan dengan garam dan serbuk perasa.
  6. Sedia untuk dihidangkan.

Sekejap je pun dah siap kannnnnnnnnn........

~ Macam bese......takkan nak makan sayur je. So tambahan Ikan Kembung Masak Cili Padi, Telur Dadar dan ikan goreng untuk dimakan bersama Sayur Kangkung Tumis dengan Udang!

12 ulasan:

velasrizal berkata...

huhu kena try resepi ni..xpenah rasa lagi..

Malaysia VS China Live Sukan Asia Guangzhou China 2010 (Bola Sepak)

relevan berkata...

Sedap ni..nampak kechor..terus jadi lapor..

ahmad jo berkata...

adoihhh!!! terus jd lapar... blurrp!

azieazah berkata...

Memang Kangkung sangat sesuai dgn udang (tak kering udang kering atau basah)...

boh belacan, perhhhh... kalu nak masak utk ratah jer, pastikan beli 2 ikat yerrrr....

hehehehe

kakchik@ella berkata...

len kali kalo mkn sedap2 tu ajak le akak ni. hehe ..

Mazru Majid berkata...

hm sedapnye..melaparkan perut koi weh

azzey berkata...

velasrizal: ha....try2 jgn x try .sedap nih!

azzey berkata...

relevan: ha3....klu kechor kena suruh org umah masak juga tu.....hlg le kechor nye....:)

ahmad jo: masak sendiri dik. sng je....

aziezah: syg nya .....saya x mkn belacan kak! he3....

kakchik@ella: dh kal akak td , tp no answer.....hu3....

Mazru majid: awok lapor ye....koi pun lapor ni. blm mkn lg....hik3.....
p/s: tq dtg singgah ye..:)

simply nana berkata...

simple..tp mengamcam...

imanshah berkata...

makan lagi

azzey berkata...

simply nana:yg simple tu yg selera kita mkn kannnnn...

imanshah: makan makan....jgn x makan....he3...

ardinihumaira berkata...

nyum3..
menyelerakan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs