~ Bahan2: Bendi, Tomato, Bawang besar, Kunyit hidup, Halia ,Daun kesum........Dan Ikan kembung (lupa nak snap gambor......hu3)
Untuk menu berbuka semalam, menjadi juga plan aku nak masak Asam Pedas Ikan Kembung. Aku memang sker makan Asam Pedas. Selalu nyer makan yang my mum masak. Kalau tak pun beli yang dah siap jerk. Dah lama aku tak masak sendiri Asam Pedas ni. Tapi semalam rasa macam nak asah balik bakat 'chef' aku.......ha3.....Itu pun just try jerk.....dan cuba recall balik apa yang pernah my mum masak!
Bahan2 nyer macam bese jerk:-
Untuk menu berbuka semalam, menjadi juga plan aku nak masak Asam Pedas Ikan Kembung. Aku memang sker makan Asam Pedas. Selalu nyer makan yang my mum masak. Kalau tak pun beli yang dah siap jerk. Dah lama aku tak masak sendiri Asam Pedas ni. Tapi semalam rasa macam nak asah balik bakat 'chef' aku.......ha3.....Itu pun just try jerk.....dan cuba recall balik apa yang pernah my mum masak!
Bahan2 nyer macam bese jerk:-
- Ikan kembung ( 2-3 ekor)
- Cili kering (10 biji - dikisar)
- Bawang besor (1 - 1 1/2 biji .....ikut saiz, kalau besor sangat, 1 biji pun dah cukup -dikisar)
- Halia (1 cm - dikisar)
- Kunyit hidup (1 cm - dikisar)
- Tomato (1 biji - option ; dikisar atau potong)
- Daun kesum (wajib sebagai penambah rasa)
~ Bawang besar, cili kering, halia dan kunyit hidup dikisar bersama........ha3.....dengan blender sekali aku update daaaaaaa.........
~ Tumiskan bahan2 kisar......
Mula2 tumiskan bahan2 yang dah dikisar tadi.Makesure bila tumis bahan2 ni api jangan terlalu kuat dan tumiskan sampai naik minyak.
Bila dah naik minyak.........masukkan air asam jawa, tomato yang dikisar atau dipotong2 dan air secukup nyer.
Tunggu hingga kuah mendidih, masukkan pula ikan kembung dan bendi.
Mula2 tumiskan bahan2 yang dah dikisar tadi.Makesure bila tumis bahan2 ni api jangan terlalu kuat dan tumiskan sampai naik minyak.
Bila dah naik minyak.........masukkan air asam jawa, tomato yang dikisar atau dipotong2 dan air secukup nyer.
Tunggu hingga kuah mendidih, masukkan pula ikan kembung dan bendi.
~ Dah mula mendidih.......
Kemudian perasakan dengan garam dan serbuk perasa. Seimbangkan rasa masam dan masin kuah nyer.
Lastly, masukkan daun kesum. Tutup api. Dah pun siap. Senang jerk kannnnnnnnn......
~ Hmmmmmmmm.......dah siap pun........
Asam pedas ikan kembung memang my favourite. Boleh juga guna ikan2 lain macam selar, pari.....Ikut citarasa masing2. Macam aku memang sker guna ikan kembung coz isi ikan kembung ni manis dan lemak. Tapi aku sker ikan yang saiz nyer tak terlalu besor! Yang kecik2 dan sedang2 gitu.......ahakssssssssss!
So, selamat mencuba ye........
So, selamat mencuba ye........
2 ulasan:
wahh.. cayala kak.. dni tak reti buat. nak try gak ni.. gulpp
ardinihumaira: try la dni......follow jerk step tu.....mesti jd punye.....
Catat Ulasan