UpDaTeR

Pengikut

Pages

Isnin, 23 Ogos 2010

SERBUK KUNYIT VS KUNYIT HIDUP

~ Contoh2 serbuk kunyit oleh GOOGLE........


Bila aku wat entry tentang Ketam Masak lemak Cili Api hari tu..........Ada kengkawan office yang bagi feedback, tanya kenapa aku tak guna serbuk kunyit jerk, kan lagi mudah dan cepat.

Actually, dulu pun aku sker gak guna serbuk kunyit sebab tak payah susah2 nak tumbuk kunyit bagai........Masa tu aku pun tertanya2 bila tengok orang tua2 sker masak guna kunyit hidup ni. Agak nyer kenapa. Dalam hati aku kata, dah ada yang senang, kenapa nak susah2 lagi?


~ Sekarang aku prefer kunyit hidup......tapi tengok juga jenis masakan......


Tapi kunyit hidup ni rupa2nya akan menjadikan masakan kita tu rasa lebih sedap compare dengan serbuk kunyit. Bukan nak kata aku masak sedap hokay.........tapi melalui artikel2 yang aku baca dan selalu bertanya dengan orang yang berpengalaman, memang rasa masakan yang menggunakan kunyit hidup lebih sedap. Kaler pun nampak ori jerk......

So, disebabakan aku ni tak pandai masak sangat.......Masak pun ikut resepi dulu untuk cubaan kali pertama.....he3........Tu yang aku gunakan kunyit hidup tu. Since, boleh menepati citarasa aku....so aku pun teruskan lah ilmu yang aku dapat ni.

But , don't get me wrong yeah...Bukan yang guna serbuk kunyit tu tak sedap masak, cuma aku berkongsi idea jerk. Kalau rasa selesa dengan serbuk kunyit.....just go on!

P/S: Saya budak baru belajar........kalau salah tolong tunjukkan.......hu3......

3 ulasan:

ardinihumaira berkata...

dni selalu juga minum air kunyit :D

ArELeEz berkata...

err.. bkn 'kalau salah tlg jolokkan kah?' ha3.. larikkss..!

azzey berkata...

ardinihumaira: air kunyit bagus utk pompuan kannnnn..

p/s: patut le kulit cantik...

Areleez: yg kena jolok tu...klu kamu yg buat slh.....huh!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs