UpDaTeR

Pengikut

Pages

Khamis, 17 Jun 2010

TaNgAn YaNg MeMBeRi

~ Memberilah....




~ Walau hanya memberikan senyuman.......





~ Kerana tangan yang memberi itu adalah mulia di sisi-Nya.....





"Tangan yang memberi, lebih baik dari yang menerima. Menolong orang jangan harap balasannya .......... ". Di antara bait2 lirik lagu yang pernah aku dengar. Rasanya ada di antara you alls pun tau lagu ni kan......

Bukan apa, saja nak berkongsi cerita. Kisah benar yang aku alami sendiri....chewwwwwahhhhhh......

Alkisahnya, aku ada sorang kawan yang dah berkahwin dan selalu mengalami masalah kewangan. Hubungan dia dengan si suami pun tak berapa baik. Tapi bukan itu yang aku nak ceritakan kat sini. Yang aku nak ceritakan...baru2 ni dia memang tak ada duit langsung. Nak harapkan suami....hmmmmmm, faham2 jelah.

Actually, dia cuma meluahkan perasaan pada aku dan kengkawan yang lain tentang problemnya. Bukan nak mintak pinjam duit pun....... Cumanya aku ni yang kesian, coz dah selalu sangat dengar problem dia tu, tergerak hati nak hulur setakat yang mampu..... Cumanya, ada di antara kengkawan lain yang tau, bisik2 pada aku..." Jangan biasakan hulur kat dia, nanti dia terbiasa mintak tolong kat kita".......

Haiiiiiiiii, entahlah......pada aku niat aku cuma nak menolong.Kalau aku pun fikir macam tu, sape yang nak tolong kawan aku yang sorang tuh. Dia pulak ada anak yang masih kecik lagi. Mana tau dengan pertolongan yang tak seberapa tu ( ini andaian aku jerk, coz tak nak fikir negatif)......dia boleh isi minyak motor untuk gerak ke mana2, mungkin dengan duit tu juga dia boleh belikan susu atau makanan untuk anak dia ...dan mungkin juga dengan apa dibantu itu boleh dia guna untk tambang teksi atau bas ke ?????

Segalanya berkemungkinan. Yang penting memberi mesti ikhlas, Sikit atau banyak bukan soalnya. Allah dah janji, kebaikan akan dibalas dengan kebaikan dan begitu juga sebaliknya.So......simple dan tak payah susah2 nak pening kepala.....





4 ulasan:

Frodo Baggins berkata...

ikhlas kita di dalam hati
hanya yang di ats sana yg tahu ...
tp slgi kita bo bbuat baik
teruskan ...



oleh itu, bak seketul dua kupang duit bg kat wa.
hahahahhahaaha



>>___<<

azzey berkata...

hahaha...wa pun tgh x bp ada sen nih.....:P

Bkn pe, just nak berkongsi rasa dan idea.....ingat mengingatkan...tq

ArELeEz berkata...

tu lagu azian mazwan safwan kan?

azzey berkata...

Areleez: yelah..yg kecik2 hitam manis org ganu tu.... yang masuk Bintang RTM tu..Yang lagi 1 lagu popular dia....RUMAH KECIL TIANG SERIBU tu....hu3....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs