UpDaTeR

Pengikut

Pages

Selasa, 1 Jun 2010

PaNggAnG AyAm .. KE... AyAm PaNGGaNg ???

~ Peace .....

~ Cara lama memanggang ayam....kat kampung2 masih lagi dipraktikkan....

Panggang ayam ke ayam panggang ???? Tak kisah lah. Yang penting aku nak cite ni, hari Ahad lepas (30/05/2010), aku masih kat kampung... Since 2 hari sebelum tu aku busy manjang, so on that day aku decide untk spent time kat umah my MIL..... Hubby aku memang suka panggang2 ayam ni. Kebetulan pulak anak2 sedare ada 3-4 orang datang (cuti hujung minggu), so dia ajak anak2 sedara aku yang sumenye hero2 ni untuk panggang ayam. Aku bab2 ayam ni tak berapa sker ....jadinya aku jadi tukang amik gambor jerk....

Yang bestnye, kalau kat kampung ni, bila nak panggang ayam masih lagi guna cara lama, cara tradisional... Tapi memang hasilnye tak sama ngan yang moden ni....Rasanya lain dan memang sedapppppp (AKU DENGOR DARI CITE2 ORANG TUA2), tapi hubby aku pon cakap rasanya lain sikit..... Cara lama yang aku maksudkan tu, macam gambar di atas le....guna kayu api. Kena nyalakan dulu api tu secara manual... Aku bab2 nak nyalakan guna kayu api ni yang lemah sikit. Yang aku tau, petik jerk, kuar le api.......hi3....

~ My nephew (sebelah hubby aku).. Haikal & Iwan, tengah sibuk memanggang ayam ....

~ Angah (baju merah), makan tak ingat donia....hu3.....Iwan pon sama jerk....

~ My SIL , Kak Jah (baju hijau)....tengah cuba tudung yang aku hadiahkan untuk dia... hu3....

Saje je ajak anak2 sedare panggang ayam tu... Saje nak luangkan masa sementara dapat jumpa.Yelah aku sebulan sekali je balik kampung. Kekadang kalau balik pun, tak dapat jumpa ngan diaorang sume ni.... Yang penting ikatan kekeluargaan tu akan jadi lebih mesra bila berkumpul ramai2 macam ni......

2 ulasan:

ArELeEz berkata...

panggang ayam = p'buatan/kata kerja
ayam panggang = kata name

sekian..

;P

azzey berkata...

Terima ksih chek e gu....hu3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs