UpDaTeR

Pengikut

Pages

Khamis, 17 Jun 2010

KeRjA ; SUKA VS TAK SUKA

~ By Google......

".......... Selagi tak tutup mata, kerja kerja kerja......." Sekadar memetik baris2 dialog dari sebuah filem popular..... Betapa dialog itupun dah cukup untuk menggambarkan keutamaan kerja dalam hidup kita.

Ada orang dapat kerja yang memang menjadi pilihannya selama ni. So, dia pun of course akan sukakan keje tuh......Tapi ada juga orang yang dapat keje yang bukan pilihannya. So, dah sah2 dia tak akan suka pada pekerjaan tuh...... Bila dah tak suka, datanglah rasa boring.... Bila boring, timbul lak perasaan tension ........ Bila dah tension, sume pon serba tak kena ......arghhhhhhh !!!!!

Aku pun pernah mengalami perasaan yang sama... Dulu aku keje dengan satu insurans company ; private lah..... Beselah, memang busy manjang. Just imagine.... kalau dah breakfast & lunch aku leh carry forward sampai ke dinner. Takke ke busy giler namanye tuh.......

So, bila jump into government.... aku macam terkezutttttttt kejap.....Coz tak berapa busy, macam aku kat office lama dulu. Sampai satu masa tu aku hampir2 nak resign......Tapi sib baik lah leh fikir dengan rasional lagi......... Syukur alhamdulillah.....

For me.....suka atau tak suka ni kita cuba pandang dari sudut positifnya...... Mesti ada hikmahnya. Kat sini aku ada juga masa yang terluang..... At least aku dah ada blog sendirik....Dulu hape itu blog pun aku tak tau.....Tapi bila dah godek2 PC tu.....sana sini..itu ini....tau lah juga serba sikit tentang blog ni....Yelah dulu terhamatlah busy nya.....Mana ada masa nak buat sume ni....... Sekarang dah ada blog.......ada FB.... makin bertambah la kawan2..... Yang beshhhhnye leh jumpa balik kengkawan lama.....

So, kesimpulannya....apa pun yang kita dapat, pasti yang terbaik untuk kita....asalkan kita tau bersyukur dan selalu mintak yang terbaik dari-Nya.......

7 ulasan:

ArELeEz berkata...

org bz b, owhh.. xmenang tangan nak wat keje. rase nak wat ngan kaki, lutut, pankreas sume bagailah! hu3..

~suNshiNe~ berkata...

masih tak dapat kerja yg diidam-idamkan..huhuhu..namun bersyukur dengan kerja yg ada sekarang dari tak da kerja lgsung..

azzey berkata...

Areleez: Fair la tu...dulu u x busy sgt.....Now ur turn....& my turn to relax..... Ada 1 lagi organ yg ketinggalan....MEDULA OBLONGATA....ha3....

azzey berkata...

Sunshine : betol tu....bersyukur dgn rezeki yang Dia beri....

ArELeEz berkata...

err.. serebrum.. sereblum.. xmo includekah? ;P

azzey berkata...

Sunshine: yup....kene bersyukur dulu....pas tu usaha lagi.....insyaallah dpt yg d best nt ...

azzey berkata...

Areleez: blh gak....otak kiri & kanan pon blh gak klu nak....he3....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs