UpDaTeR

Pengikut

Pages

Khamis, 10 Jun 2010

KeRAnDa .... MuZiUm NeGaRa

~ Jabatan Muzium Negara

( tq google...)

~ Selamat Datang Ke Pameran Keranda : Tradisi & Misteri

Sempena cuti sekolah yang masih ada ni....aku pun bawaklah A-tien 'menjengah' Muzium Negara hari Ahad lepas (06/06/2010). Kebetulan masa tu berlangsungnya Pameran Keranda .....So, memang excited sangat lah nak pegi tengok. Bayaran masuk murah je...Rm2 untuk dewasa.Untuk kanak2 ...of course lebih rendah dari tu (sorry tak sempat tengok harga tiket....he3...).

Rasanya ramai orang tau kan.....di mana letaknya Muzium Negara.... Alamtanya, Jalan Damansara, 50566 , Kuala Lumpur. Sesiapa yang nak balik ke utara tu,( especially balik ke Perak....memang lalu muzium nih...). Memang senang nak cari.....

Pameran ni sebenarnya nak menerangkan tentang keranda ; iaitu tempat penyimpanan mayat untuk dikebumikan mengikut upacara dan amalan keagamaan sesuatu kaum. Selain itu, ditunjukkan juga kaedah2 pengebumian mayat seperti menggunakan perahu, tempayan,pondok mayat, kerusi mayat dan kayu balak yang dijadikan sebagai keranda.

The bast part, disediakan replika2 keranda dan kubur2 buatan untuk namapak lebih real dan thrilllllllll....ngeeeeeee..... Layan jelah gambar di bawah ni.....


~ Replika kubur zaman dahulu.... hanya ditutupi dengan kepingan batu....

~ Salah satu cara tradisi pengebumian mayat dahulu... mayat dibaringkan dan kaki dilipat dan diikat dengan kedua belah tangan...

~ Mayat yang dikebumikan di dalam perahu... Tinggal rangka jerk....


~ Ngeeee.. takutttttt...

~ Pakaian untuk mayat2 yang berketurunan kerabat diraja China di suatu masa dulu....



~ Peralatan2 dan contoh pengkebumian mayat kaum India

For me, pameran ni memang bagus untuk kita mengetahui aspek2 kebudayaan kaum lain dan dapat melihat perbezaan dan persamaan dalam nilai pemikiran masyarakat yang berbilang bangsa seperti dalam negara kita. Of course, bagus juga untuk menambah ilmu pengetahuan anak2 kita dalam tempoh cuti sekolah ni....At least, tak delah diaorang asyik terikat dengan buku je sepanjang masa....

Pameran ni berlangsung dari 01 April 2010 - 20 Jun 2010. So, still got time to go there... Selain dari pameran ni.... ada juga gerai2 jualan di luar dewan pameran seperti, jualan pakaian, jualan tudung2, gerai2 makanan dan minuman, kraftangan, cenderamata dan macam2 lagi....

So, jangan tunggu lagi. Silalah berkunjung ke Muzium Negara hokay !!!!!!!! ha3.....


6 ulasan:

Siti Shuhadah Zainol berkata...

wah..cam best erk.. tis weekend nak gi KL.. leh la singgah jap..

azzey berkata...

Memang beshhhhhh.. singgah jangan tak singgah ek....u turun KL, I plak nak nek utara.... Kedah Vacation...Family Holiday....

lily lotus berkata...

mcm scary jer..hehe..takpe pergi takyah bawa the kids

azzey berkata...

lily lotus: yeah a bit scary...but ithink should be no problem.....coz that day.... baby also there (wif their parents)....

ArELeEz berkata...

xmolah! takutz, owhh.. ngeeeeeeeee........

azzey berkata...

dah dasar penakut....chait !!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs