UpDaTeR

Pengikut

Pages

Selasa, 15 Jun 2010

BuNgA - MaNDi BuNgA


Sebut pasal bunga, mesti kita terbayangkan warnanya yang cantik, menarik, pelbagai warna. Selain tu, baunya yang wangi dan memang disukai semua. Paling rapat dengan bunga mestilah wanita...Am I right ??? Yelah kalau lelaki suka bunga, nanti dikata mat bunga plak... Don't be angry, bukan aku yang kata, tapi ramai orang kata .... hu3....
Bila dah sebut tentang bunga, wanita.... akan dikaitkan pulak dengan mandi bunga. Coz ramuan utama untuk mandi bunga ni...sewajarnyalah bunga dan yang sukakan amalan mandi bunga ni.... semestinyalah wanita......
Amalan mandi bunga ni dah lama dipraktikkan, sejak dulu lagi....Dan memang sinonim dengan orang Melayu. Sampai sekarang pun masih lagi dipraktikkan, tetapi dah banyak bercampur dengan amalan2 yang salah di sisi agama Islam.
Aku pun suka juga mandi bunga nih. Tapi taklah selalu sangat. Ikut mood dan bila rajin jerk. Lagipun kat area flat aku tinggal ni mana nak cari macam2 jenis bunga. 1-2 jenis adalah, tu pun ikut nasib.. he3... Kalau nak beli dah menambah kan kos lagi.
Sekarang ni dah banyak pusat2 kecantikan yang menyedikan perkhidmatan mandi bunga nih.... Tapi bukan free, kenalah bayar. Mana ada yang free sekarang....
For me, tak salah kalau kita nak wat mandi bunga nih.... Tapi mesti betul cara dan niatnya. Bukan sebab nak dapat jodoh ke, dapat keje ke, dapat rezeki lebih ke...Semua tu ketentuan Allah. Kita mandilah bunga ber tub2 pun dengan berpuluh jenis bunga yang bermacam kaler... tapi kalau Allah tak izinkan kita untuk dapat jodoh atau sesuatau pekerjaan, takkan dapat juga. Usaha dan doa tu yang pentingnya.
Cuma aku pernah terbaca satu pendapat daripada seorang kaunselor mengatakan ; mandi bunga dapat menaikkan seri wajah kerana tubuh badan manusia akan terasa segar selepas mandi bunga dilakukan. Ini krn khasiat yang terdapat dalam bunga telah diserap oleh tubuh badan kita....
Wallahhualam...semua pun kuasa Tuhan.... Kepada-Nyalah kita memohon..

6 ulasan:

~suNshiNe~ berkata...

tak pernah try lagi mandi bunga neh..mesti wangi cem bunga jugak kan nie kalau mandi bunga??

ArELeEz berkata...

mandi susu pun best gak woo.. pakai bath cream johnson & johnson. pas mandi, terus harum cam bau baby.

azzey berkata...

Sunshine: pas ni leh la cuba... sng je, cr je beberapa jen bunga then campurkan dlm 1 baldi air...bc bismillah & selawat... yang penting rasa fresh pas mandi tu, may b becoz of the bau & aura bunga tu...

azzey berkata...

Areleez: Itu menambahkan kos...org nk yg free jerk...tp klu dah badan bau wangi...x mandi 2 hr pun wangi jerk..mcm I...ha3...

ArELeEz berkata...

chaitt! pii rahh..!

azzey berkata...

Areleez: Hahaha....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs