UpDaTeR

Pengikut

Pages

Jumaat, 25 Jun 2010

SaTu InSiDeN ...........

2- 3 hari yang lepas...berlaku satu insiden pada aku. Bukan yang menyayat hati, bukan juga yang kelakar ........ tapi......senang cakap, satu insiden lah !!!!

Citenye.....beselah aku suka pegi window shopping. So that day aku and hubby pegilah kat satu pasaraya ni...... Aku bukan nak cite tentang apa yang aku shoppingkan, tapi aku nak cite tentang masa sesi pembayaran a.k.a kat kaunter cashier.

~ Shopping memang best..... tq google


That time, orang agak ramai juga. Sume kaunter penuh. Aku di kaunter yang cashiernya sorang budak pompuan Melayu. Dia nampak agak kelam kabut.... I think, may be she still new. Tiba giliran my hubby nak wat bayaran...... Aku dapat dengar dengan sangatlah jelasnya, dia mentioned RM36.75. Then, my hubby pun bagilah RM40.00. Bila nak pulangkan balance....aku tengok that girls macam blur2 jerk sambil tengok bil berkali2.....

Lastly dia pulangkan ..... RM 15.60 pada my hubby. Kebetulan dah ramai customer yang queue kat belakang we alls. So dalam keadaan terpinga2 we alls pun gerak dari situ....

Sampai je kat pintu keluar, aku and my hubby culculate semula balance yang cashier tu bagi......Haaaa, memang sah2 dia dah wat silap. Aku terbayangkan masa aku keje kat insurans company dulu....pernah sekali tersilap bagi balance pada customer........Masa tu aku baru je keje..........and at the end of the day aku dah terkurang RM 150 masa nak wat closing.....Memang macam2 perasaan masa tuh....Nak nangis, nak menjerit, sedih sangat, geram dan macam2 ada.S udahnya aku yang kena ganti duit tuh......... Memang rasa menyesal tak sudah.

Aku tak nak perkara tu berlaku pada that girl. So aku and hubby pun berpatah balik and jumpa semula dengan that girl dan explain apa yang berlaku. Mem,ang dia terkejut giler2 lah....Berbakul2 time kasih yang kuar dari mulut dia........

Haiiiii, itulah ........temanya, jangan buat keje kelam kabut........kalau perlu mintak bantuan, kita mintak....jangan anggap kita ni superwoman @ superman untuk wat sume keja dalam satu2 masa......And one more thing.........Kita mesti jujur dengan diri kita sendiri......Aku tak kata aku dah buat perkara baik sangat....tapi aku membayangkan kalau perkara tu berlaku pada aku atau family aku....Mesti aku tak nak jadi macam tu......Dan kalau kita amik barang @ apa juga yang bukan hak kita dalam kita sedar....Cuba bayangkan kalau Tuhan amik sesuatu yang kita sayang sangat secara tiba2.......Mungkin kita amik sikit...tapi balasan Tuhan berkali2 ganda banyaknya dengan apa yang kita amik secara sengaja dan dengan sedar tuh........Itu yang aku paling takuttttttttttttt !!!!!!!

.....Pengalaman banyak mengajar erti kehidupan.........Sekadar perkongsian dan mengingatkan diri sendiri yang terlalu banyak kekurangan.........

10 ulasan:

~suNshiNe~ berkata...

oh..sy ada kenangan yg paling pahit masa kerja cashier dulu...ditipu oleh kawan baik sendiri...so berhati-hatilah, buat kerja jgn sambil lewa, tambah2 kalau kerja yg melibatkan duit.tak pasal2 kita yg kena bertanggungjawab..

Sharinginfoz berkata...

baguslah, kalau tak short le budak tu

lily lotus berkata...

sian budak cashier tu. kalut agaknya ramai customer.

azzey berkata...

Sunshine : hmmmmmm.. soal duit ni, mmmg tak leh pecaye ngan sape pon....lg2 yg berkait ttg keje...coz klu short....kita yg bertugas kene...bukan org lain....so mmg kene lebih hati2....

azzey berkata...

Sharinginfoz: Teringat masa sy short wat closing dulu...tu yg takuttttt sgt dan sian ngan budak tu....:D

azzey berkata...

lily lotus : Bkn kalut lagi....dah mmg kelam kelibut......hu3...

ArELeEz berkata...

gua pun penah short maa.. mase tu jadik cashier kat billion. b'hengget2 duit gaji gua kene cut-off. uhuks3..

azzey berkata...

Areleez: tau x pe.....hu3....

ArELeEz berkata...

tu yg merajuk tuh! trus resign! ha3..

azzey berkata...

Areleez: Itu macam ka??? ha3....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs