UpDaTeR

Pengikut

Pages

Rabu, 23 Jun 2010

MaSaLaH .... TaK SuDaH2...

Sape pulak yang bermasalah nih ???? Tak sudah2 dengan masalah..... Bukan aku hokay...tapi kengkawan.....

Masalah pertama.... ada sorang kawan ni......mak dia sakit jantung, baru je operation last week..After operation..nampak macam okay, tapi semalam dapat call daripada hospital, mengatakan.....Mak dia dalam keadaan kritikal. Sekarang dah guna bantuan mesin jerk.....Memang dia tak sangka sampai macam tu..... Naihat aku....Ini sume ujian dan ketentuan Tuhan...Pasti ada hikmah...Pandang dari sudut positif, jangan bertanya "kenapa boleh jadi kritikal macam ni, semalam dah okay".......tapi tanya pada diri ......"apa aku boleh buat untuk tenang berhadapan dengan ujian ini?



Masalah sahabat kedua.... Dia dalam kebingungan dan tertekan...sebab tak tau mana satu nak pilih...... Dia dah ada keje sekarang.......BUT......Baru2 ni dia dapat tawaran melanjutkan pelajaran dalam bidang perguruan pulak..Means lebih tinggi lagilah kelulusannya daripada yang ada sekarang.....Masalahnya dia tak dapat kelulusan untuk bercuti untuk sambung belajar, since dia masih baru dan belum sah dalam jawatan lagi....

Dua2nya dia sayang nak lepaskan.....Satu punca rezeki...satu lagi untuk masa depan dia...... Memang dia serba salah..... Nasihat aku....Tenangkan fikiran, beri masa untuk diri berfikir...Paling minimum 24 jam....Ini hidup kita, jangan terpengaruh dengan kata2 orang lain. Orang hanya mampu memberi pendapat, tapi kita yang menempuhya. Kemudian, puas berfikir.....mohon pada-Nya yang terbaik untuk diri kita, untuk orang2 tersayang di sekeliling kita , untuk agama kita, dunia dan akhirat.... Kerana hanaya Dia tahu yang terbaik untuk kita....


~ Credit to google...

Semua orang punya masalah. Yang membezakan apa bentuk masalah dan bagaimana kita menyelesaikannya.....Alhamdulilah...Selepas dinasihati....kedua2 sahabat ini dah mampu tersenyum, hilang kusut masai pada wajah mereka.......Yang penting hidup mampu diteruskan sebagaimana biasa.....

Aku ??? Aku pun ada masalah...Tapi biarlah Dia saja yang tahu selagi aku mampu untuk bertahan dan terus mengadu pada -Nya.........amin......

8 ulasan:

ArELeEz berkata...

masalah saya adalah, dah 2 hari pose tp, berat xsurut2 pon! uhuks3..

~suNshiNe~ berkata...

" Allah tidah membebani seseorang melainkan sesuai dengan kesanggupannya"
Surah Al-Baqarah ayat 286

- sy sukacita nak bagitau berat sy turun, 4 hari posa..hehehe..best2..

azzey berkata...

Areleez: Penyelesaiannya adalah.....Pose dr subuh sampai ke subuh esoknya 2 hari berturut2.....gerenti berat surut & badan pon susut....silap2 boleh kene semput...wakaka !!!

azzey berkata...

Sunshine : Yup !!! betol tu....Dan kita diberi akal untuk berfikir dan badan untuk bertindak....

~oooo really!!! so dgn berbesar hatinya....tahniah diucapkan...keep it up bebeh ....

Sharinginfoz berkata...

kehidupan tak boleh lari dari masalah kan

azzey berkata...

Sharinginfoz: Yup !!! u r right...masalah still there even kita lari sampai ujung dunia pun.....so , tempuh dengan bijak....

ArELeEz berkata...

tu bkn penyelesaian maa.. tu nak suh gua 'padam' tuu.. hu3..

azzey berkata...

Areleez: ...hahaha....huhuhu...hihihi....wakaka......

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs