UpDaTeR

Pengikut

Pages

Selasa, 25 Mei 2010

ULCeR OH ULcEr .....

Aku paling tak sker bila kena ulser....sume pon jadi tak kena...Sekarang ni aku tengah dilanda ulser la pon... Tu yang malas je nak becakap tuh...kalau boleh sume nak pakai tunjuk je...
Actually, Ulser mulut merupakan luka dalam mulut yang berwarna putih atau kuning yang dikelilingi oleh warna kemerahan dan menyakitkan...Memang sakit @ pedih woooo kalau kena...Lagi2 kalau nak makan.....
Banyak penyebab ulser nih...Antaranya, stress, perubahan hormon, jangkitan (infeksi), kurang zat2 tertentu, alahan, radioterapi & kimoterapi (sekadar menyebut beberapa punca yang sempat aku baca....hi3..)
Tanda2 nya pulak.....rasa terbakar dalam mulut, tak selesa, sakit, demam & hilang selera makan (yelah if dah sakit mulut.. how to eat @ makan...hi3..) Ulser ni amik masa juga nak sembuh. Beselah, penyakit ni nak datang senang , tapi nak hilang susah...Kadang2 ada yang sampai 10- 14 hari...Tapi ada juga yang singkat, dalam 2-3 hari je....
So, kalau ulser tu dah berlanjutan , eloklah cepat2 dapatkan pemeriksaan di klinik2 yang berdekatan..( bukan promo ek...just remind...)
So, kalau ada yang terkena ulser... bolehla juga amalkan minum air teh panas. Bancuh pekat2 kalau boleh jangan letak gula. Tapi kalau nak letak la sikit. Ni tips yang aku amalkan untuk mengelakkan rasa sakit sangat masa kita makan @ baru bangun tidur..... Tak tau apa rasionalnya, tapi maybe ulser tu jadi kecut dek penangan teh yang pahit tuh....hu3......
Selain tu boleh juga guna kan bahan kumuran antiseptik, sapu gel penahan sakit, elakkan makan makanan yang pedas, makan makanan yang lembut, kekalkan kebersihan mulut...... dan yang paling penting, banyakkan dan jangan lupa minum air.....hu3....tu yang paling susah, coz aku pon selalu lupa nak minum air. Tu yang ulser selalu bertandang tu...... haiiiiiii dah nasib badan.....
* gambar di atas sekadar hiasan okay....


8 ulasan:

Ryan Valentine berkata...

boleh dapatkan bonjela di farmasi.. mempercepatkan masa utk ulser sembuh^^

NeenaAnuar berkata...

take care azzey! minum air banyak2 yer!

Sharinginfoz berkata...

tension kan ngan ulcer ni

azzey berkata...

Ryan Valentine: ..hmmmmmm...bonjela x jalan la beb...Oral Aid oakay.....4 me la..hu3..

azzey berkata...

Neena: Tq dear.... mintak2 x lupa lah nak minum air.....hi3..

ArELeEz berkata...

lip2 pon kene ulcer. 2 bijik lak tuh! cian dia.. dah la mmg xsker mkn. kene ulcer lagik la xkose nak makan trus!

azzey berkata...

Areleez: Ye ke? Siannye dia... Dah la tomei2....mok2 lagi.. mesti dia wat muka monyok dia .....:P

ArELeEz berkata...

azzey,
bkn setakat monyok tp, nangis trus! kasehan, owhh..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs