UpDaTeR

Pengikut

Pages

Isnin, 17 Mei 2010

PrOgRaM CeRaMaH KeSiHaTaN & PeMeRiKsAAn KeSiHaTaN UmUm

~ Sebelum kuar rumah ... harus posing dulu ... hi3 ....

~ Aku & Aini .... berlatar belakangkan bas Jabatan ....

~ Sesi pendaftaran peserta

Last Friday (14/05/2010) aku attend satu Program Ceramah Kesihatan & Pemeriksaan Kesihatan Umum Anjuran BIRO Kesihatan PUSPANITA JPPM. Lebih kurang 25 orang peserta semuanya termasuk lah aku dan kesemuanya adalah wanita. Program berlangsung di Dewan Seri Seroja, Presint Diplomatik, Putrajaya. Around 8.10 am, we alls dah gerak menaiki kenderaan jabatan. Dalam pukul 8.40 kami sampai ke tempat yang dituju.

Kami terus diarahkan untuk membuat pendaftaran. Rupa2nya, kami lah batch yang terawal tiba pagi tu. Rasa banggalah .... he3...Selesai je sesi pendaftaran aku dan peserta2 yang lain terus ke dewan untuk mendengar ceramah le pulak.

Sebelum ceramah bermula, Yang Berbahagia Datin Sri Nabihah binti Hassan, selaku Pengerusi PUSPANITA KDN telah memberikan ucapan. Tapi sayang gambar tak dapat nak upload, coz blur (maybe effect dari cahaya lampu2 dalam dewan).

~ Pentas tempat ceramah berlangsung

~ Sebelum ceramah bermula ... he3.... posing dulu ( Aku & Leen)

~ Ceramah tentang Osteoporosis

Ceramah kesihatan tentang Osteoporosis disampaikan oleh Dr Azmi Baharudin, pakar tulang daripada Pusat Perubatan UKM. Banyak juga input2 berguna tentang kesihatan tulang yang we alls dapat daripada ceramah beliau. Antaranya tentang kepentingan susu untuk keperluan kalsium dalam tubuh kita. Kita digalakkan sekurang2nya minum susu 2 gelas sehari.Kalau nak senang beli je Susu ANLENE Concentrate yang dah siap sedia untuk diminum.I kotak sehari pun dah cukup coz kandungan kalsium nya yang agak tinggi berbanding yang kita bancuh secara 'manual'...... Chewwahhhhhh macam pakar tulang pulak aku membebel ek ... ha3...

Actually, aku memang suka dan amlkan minum susu nih.Tapi beselah wanita berkerjaya kannnnn .... he3 ..... kekadang terlupa dan termalas nak bancuh susu, so tak minumlah jawabnye.Senang cite tak consisten.Lagi satu aku cukup suka makan sayur, tak kisahlah sayuran hijau ke, pahit ke, janji sayur .... memang den suko ..... hi3.... Sayur2an pun menyumbang kepada kalsium untuk tubuh badan kita sebenarnya.Tak sia2 lah aku suka makan sayur dan minum susu selama ni (walaupun tak consisten), coz masa wat pemeriksaan tulang hari tu , resultnya, kondisi tulang aku berada dalam tahap yang berisiko rendah dan bersesuaian dengan umur aku sekarang .... Cuma kena maintain jerk.

SO you alls semua, rajin2kan lah minum susu untuk kesihatan tulang kita.Salah satu punca Osteoporosis juga sebab faktor keturunan.Jadi kalau ada di antara kita yang memang ada sejarah ahli keluarga yang mengalami masalah Osteoporosis ni .... kenalah lebih berjaga2 dan bertindak segera hokay....

~ Antara gerai2 yang turut serta dalam jualan di luar dewan

~ From Left: Leen, Salina, Kak Ana & IP Azdnira (nampak kepala je ... he3 ... )

~ Cenderamata daripada pihak penganjur ...

Memandangkan di luar dewan, banyak juga gerai2 jualan yang menjual tudung, baju, make-up set, kerongsang, kek dan macam2 lagi, so we alls pun tak lepaskan peluang menjamu mata dengan semua tuh .... Tak beli pon tak pe, janji tengok. Terapi tuh .... he3....

Aku cuma sempat beli tempat letak tisu & kek je coz masa dah suntuk. Kebetulan hari Jumaat, Driver pun dah sampai, so nak tak nak kenelah say good bye...

Maka berakhirlah 'kembara' 1/2 hari ku ke Putarajaya .... hu3.... Anyway terima kasih bebanyak untuk pihak penganjur atas cenderamata dan jamuan yang disediakan....

5 ulasan:

ArELeEz berkata...

den suko ayam! goreng pun sodap..! ahaks3..

Sharinginfoz berkata...

bagus ni sebab boleh tambahkan pengetahuan kita mengenai kesihatan...

Segmen Kenali Blogger

azzey berkata...

Areleez: ishk ishk ... x sudah2 dgn ayam ... suka ekau lah, x dapek den nak nolong dah...

Sharinginfoz:Tu lah .. perkara yang baik memang elok dikongsi bersama .... x gitu ??? he3...

ArELeEz berkata...

muahaha..

psstt2! tudung tu hamat cunlah! (tudung jer, hokay..! tuan dia jgn perasan lak! hiks..) bg org jerlah. u beli lain, ek? buleh la..

azzey berkata...

hmmmm.. klu dh tuan py tudung tu cun...pakai ape pun cun..pki tudung saji pun cun.....ni dah pujian yg ke brp ratus ribu dah....x ingat...he3....
....tunggulsh , akn d pertimbangkan...ha3....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs