UpDaTeR

Pengikut

Pages

Selasa, 25 Mei 2010

MaCaM TaK LoGiK ??? ....

You alls tau ke ape yang tak logik yang aku nak share kali nih ??? .... Ishk ishk... Tentang menu lunch aku tengah hari tadi lah.. Aku cam bese lah, kalau hubby baby aku tu keje tak sempat nak blk lunch ngan aku.... aku akan lunch secara solonya di rumah. Kaedahnya, tapau la .. ape lagi..hu3..
So, before balik umah (sememangnya dah jadi rutin harian aku untuk balik umah setiap kali lunch hour), aku pegila kantin untuk usha2 lauk yang patut aku tapau untuk balik. Aku pon pilih le lauk favourite aku nasi putih, daging masak kicap (sesudu penuh je pon) & ikan masin goreng seekor...
Tibalah masa nak wat bayaran plak....Sila ikuti dengan khusyuk sesi perbualan aku ngan cashier tuh...
AKU: Dik, kira berapa nie.... (sambil tersenyum mesra....) :p
CASHIER : .....setengah... (ayat mula2 aku tak dengar.....)
AKU : Ape ? setengah (buat2 terkejut..hu3)
CASHIER : Empat ringgit setengah kak (RM4.50)
Aku : ...oooo...(sambil menghulurkan wang, tp dah mula pelik & dahi berkerut2 juga). Berapa awak kira daging masak kicap tu...
CASHIER : Nasi + daging tu rm3.50.....Ikan masin goreng RM1, seekor....(dengan muka selamba & wat2 senyum....)
AKU : Hape ???? ( dahi berkerut2 tapi dlm nada sopan ...sinis...lagik). Ikan masin seringgit ???....
CASHIER : (Dengan muka selamba lagi..... dan aku pon tak sempat nak cakap apa2...) Saya beli ikan tu mahal kak...
AKU : .....oooo.. hmmm.. (sambil terus pergi dari situ...)
~ Tengok chef ni tunjuk.... " kalau betol2 sedap....harga tak kisah sangat punya"
* tq Mr Google...*
Temanya.... aku tak berapa puas hati dengan harga nasi dan lauk2 yang aku beli tuh...Coz daging tu aku amik sikit jerk. Nasi pulak 1/2..... Then, bab dia kata beli ikan tu mahal...aku pon selalu gak pegi pasar beli ikan masin yang serupa dan sewaktu dengan ikan yang dia jual tuh..
Sebungkus (ada 2-3 ekor ; saiz yang sama), baru dalam RM2 ++..... So, apa maksud yang dia kata mahal tuh...Tu yang aku rasa macam tak logik sangat... Agak2 lah kalau nak untung pon...Tapi kalau yang faham, mesti 'dia' boleh 'tangkap' maksud cakap2 aku yang secara sinis dengan dia tadi....Dan mintak2 dia akan berfikir secara logiknya untuk meletakkan harga pada tempat yang sepatutnya selepas ni.....Ha amik ngko !!!!! bahasa skema aku dah kuar.....hu3....
Till now.... even perut dah kenyang makan nasi + lauk yang berkenaan, but aku still pelik memikirkan 'ketaklogikan' that price...
Aku ni bukan berkira sangat pasal harga...kalau betol2 sedap dan berbaloi tak pe.....Ni bese2 je..Haiii.. tak taulah donia donia.....Nak fikir untung je agaknye......

8 ulasan:

ArELeEz berkata...

maki-hamun jer cashier tuuu.. ;P

Siti Shuhadah Zainol berkata...

ikan masin tu import kot...hahahaha....

Ryan Valentine berkata...

sukehati die je nak letak harge ek..
hmm.. pa pe pun, jgnla beli kat situ gi..
tempat len kan byk

azzey berkata...

Ryan Valentine:haah kan... tpt lain pon byk lagi...tp masalahnye, tulah satu2nya kantin yg ada kat office I.....hu3....

azzey berkata...

Siti Shuhadah : ...Haah kan.. agak nye la tu...ntah2 import dr Australia kot...hi3....

azzey berkata...

Areleez: Tulah ....ingat nak wat cam tu... tp ... dlm hati ada taman py pasal... tu yg x buleh blah tuh.....he3...

ArELeEz berkata...

mane taman? mane3..???

azzey berkata...

Areleez: Ade... Taman Firdausi..... Di taman teman.... :-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs