UpDaTeR

Pengikut

Pages

Khamis, 13 Mei 2010

Di TaNGGa iNiLaH...

~ Me & My Frenz...NORIAH SALLEH...

~ Di tangga inilah suatu ketika dahulu.....

Pasti you alls pelik + pening sekejap, bila baca entry aku kali nih.... Hu3...Apa ada pada tangga ni ??? Kalau tengok same je kan macam tangga2 rumah yang lain....

Kalau korang nak tau, ni aku nak cite...Alkisahnya.....

Suatu ketika dulu (lebih kurang 26 tahun yang lalu), di rumah yang 'bertangga' inilah aku dan adik lelakiku, Rozaili pernah tinggal.Semuanya selepas aruah abah meninggal. Rumah ni Pak Ngah aku yang punya ; abang kepada aruah abah aku.Abah pernah berwasiat dengan mak supaya aku dan adik di hantar ke sini kalau ape2 terjadi pada beliau...

Yelah, masa tu aku baru 7 tahun, adik aku pulak 5 tahun...So imagine lah macam mana sedihnye we alls nak bejauhan dengan mak.Mak di Teluk Intan, we alls pulak kat Ijok, Selama Perak...Kan jauh tuh.. Bukan ada handphone ke, videocam ke...Fb jauh sekali...hik3...

So untuk bulan2 yang pertama kat situ.. we alls rasa teramatlah siksanye...Pas mandi jerk , waktu petang kat tangga nilah aku & adik aku akan duduk sambil memandang ke jalan besar...dengan harapan mak akan datang jemput kami.Sedih woooo....Mase tu bukan duduk saje kat tangga tuh..tapi meleleh2 airmata ni menangis... Aku pujuk adik aku...Then dia pulak pujuk aku balik...

Nasib baik ade kawan aku yang sorang ni...Noriah namenye..memang dialah tempat we alls meluahkan perasaan.Dengan dialah kami selalu bermain, pergi pasar malam same2...pergi sekolah same2...main pondok2...

Tapi tak sampai 1/2 tahun pon kat situ, mak datang jemput kami balik semula ke Teluk Intan. Noriahlah orang yang paling sedih bila dapat tau kami akan meninggalkan dia...

After 26 years....alhamdulillah aku dapat bertemu semula dengan dia...Di rumah yang sama, di tempat yang sama, di tangga yang sama. Hujung tahun lepas aku dan adik2 berkesempatan menziarahi Pak Ngah yang dah lama kami tak jumpa....Memang dah 'jodoh' untuk aku jumpa Noriah semula agaknye....Bila pandang tangga tu sayu rasa hati....Terlalu banyak cerita sedih di sebalik tangga tuh...Kalau tengok dalam gambor ni dah buruk tangga tu kan .... Yelah Pak Ngah pun dah wat rumah baru kat bahagian bawah....Dan baru2 ni aku dengar cite daripada adik2 yang berkesempatan ke sana lagi....Tangga tu dah tak ada, Pak Ngah dah robohkan.

Nasib baik aku sempat bergambar kenangan dengan Noriah di tangga yang banyak menyimpan kisah suka duka kami bersama.....

2 ulasan:

ArELeEz berkata...

ape ade dgn hal..? heh3..

azzey berkata...

hah? hape? x fhm la sis..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs