UpDaTeR

Pengikut

Pages

Isnin, 29 Oktober 2018

Kenangan Silam (Cari Kerja Lepas SPM)

Pagi ni terpanggil nak mengimbau kenangan silam ; waktu tu baru habis SPM ..

Last day paper SPM , sebelah petangnya naik bas sensorang ke Bandar Teluk Intan cari keje. Pusing lah merata menapak sensorang.Sudahnya dapat jugalah keje di kedai cermin mata dengan tawaran gaji masa tu RM150. Rasa best sangat dah masa tu dapat keje sebab niat memang nak tolong my mother semata-mata. Jadinya grab jelah apa je keje yang ada...

Sempatlah keje dalam sebulan kat situ then tukar keje lain plak. Keje dekat kedai jual segala macam jenis ubat-ubatan tradisional dan jamu. Dapatlah gaji lebih sikit ; RM180. Walaupon cuma lebih RM 30 je pon tapi dah syukurrrrr sangat dah. Kalau pandai jait manik kat tudung dapatlah komisyen tambahan. Pegi balik keje naik kete sapu bayar bulan share dengan kawan. Senang sikit nak pegi balik keje sebab nak dapat bas waktu tu agak susah juga. Balik pon dah lewat petang....Masa tu pegi keje bawak bekal sebab nak berjimat dengan gaji yang sebanyak itu. Pernah sekali tu my mother masak lauk sardin, just bawak sambalnya je dengan nasik sebagai bekal. Tak nak ambik ikannya sebab nak tinggalkan lauk untuk adik-adik. Tapi tak citer kat mother pon sebab tak nak dia susah hati. Asalkan ada makanan cukuplah...

Kemudian tuka keje kat kedai kain plak. Sebabnya nakkan gaji lebih. Kat situ dapatlah RM250 sebulan. Di situlah mula belajar gunting kain. Tumit kaki pon dah naik kematu sebab berdiri lama lagi-lagi kalau yang datang nak borong kain berpuluh-puluh meter. Jenuhle nak kene sukat..potong...dan lipat elok. Dalam 3 bulan jugalah sempat keje kat kedai kain tu.

Lepas tu tuka pak keje kat kilang. Sebab ex-schoolmate keje kat situ. Dialah yang bagi tau. Cuba nasib mintak dan dapat. Mulanya sebagai operator pengeluaran je dengan gaji RM400++ rasanya...then after 3 months naik pangkat sikit jadi kerani. So tak perlu nak keje shift lagi. Gaji pon naik kepada RM650...Alhamdulillah.....

Semua tu pengalaman yang tak mampu dibeli. Hikmahnya mengajar diri lebih kuat, berani dan berdikari. Dalam mencari kerja tak boleh demand sangat lagi-lagi kalau kita belum ada pengalaman dan dalam keadaan sangat memerlukan pekerjaan. Terima aje apa juga tawaran yang datang..pelan kita upgrade diri... Kerja bersungguh-sunggu, jaga disiplin, jaga pergaulan... Kerja satu amanah dari Allah.Buat kerana Allah akan ada nilai ibadah.InsyaALLAH...


4 ulasan:

umi alya berkata...

Selepas SPM akak bantu arwah mak niaga di pasar sementara dapat tawaran belajar..

Iza Fiza berkata...

Sy pun kerja lepas spm kerja kedai buku. Kalau cuti lama mesti kerja sebab tak suka duk diam.hehe.

kak ina kl berkata...

baguslah niat nak membantu family, selalunya berkat

CikLily Putih berkata...

samelah, lepas SPM ntah apa-apa keje je yang dibuatnya... janji masyukk kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

i SeRvE nUfFnAnG aDs