Pages

Isnin, 15 November 2010

CEKODOK CICAH TELUR MASAK HANCUR





Ini menu kelmarin. Menu orang yang kena dok sorang2 kat umah tak de sape nak teman makan. Ha3.....My hubby keja on Saturday. So, beselah....bila dok sorang2 malas nak masak! Aku decide masak cekodok je.....

Bahan-bahannya:

  • · 2 cawan tepung gandum
  • · Air panas (agak-agak je ye.....)
  • · 2 biji bawang merah – ditumbuk
  • · Sedikit udang kering ; kalau nak ganti dengan ikan bilis pun boleh....ikut suka
  • · 1 sudu besar ciliboh
  • · Garam dan serbuk perasa

Cara Membuatnya:

  1. Masukkan tepung, bawang,udang kering, cili boh kedalam bekas. Tuangkan air panas (makesure air panas ye....guna air panas rasanya lain sikit) dan sebatikan.Perasakan dengan garam dan serbuk perasa Jangan terlampau cair2.
  2. Kemudian goreng sampai berwarna keemasan.
  3. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.Sedap dimakn dengan Telur Masak Hancur

7 ulasan:

  1. waaa.... sedap2... terasa nak mkan plak ptg nie... huhu

    BalasPadam
  2. pelik juga, tapi apa salahnya cuba benda yang baru kan

    BalasPadam
  3. makan panas2 mmg sodap. ummi selalu buatkan waktu kat kampong. aduh, rindunya...

    BalasPadam
  4. kreatif...pandai pelbagaikan cekodok...hehehe..kite pandai mkn jerk...ihiks..

    BalasPadam
  5. makanan ruji org nih! apsal xtapau balik kampung? tsk3..

    BalasPadam